Вбиває більше, ніж сигарети і високий тиск: Супрун розповіла про шкоду неповноцінного харчування
Опубликованно 29.04.2019 11:25
У 2017 році 11 млн смертей серед дорослих були пов'язані з поганим харчуванням, тим часом від високого тиску померли 10,4 млн осіб, а з-за куріння - 8 млн
Неповноцінне харчування викликає найбільшу кількість смертей у всьому світі. Воно вбиває більше, ніж куріння, високий тиск і будь-який інший фактор ризику, повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.
"Надмірне споживання солі і недостатня кількість цільнозернових і фруктів в раціоні викликають більше 50% смертей, пов'язаних з харчуванням", - написала Супрун, посилаючись на результати дослідження про вплив харчування на здоров'я.
Велика частина смертей, зазначає в. о. міністра охорони здоров'я, також пов'язана з високим рівнем споживанням червоного м'яса і процессированных м'ясних продуктів, підсолоджених напоїв і трансжирів.
У той же час, крім смертності, неправильне харчування впливає на показник DALY (Disability-Adjusted Life Year) - це кількість років здорового життя, втрачених в результаті хвороби або смерті. "Внаслідок поганого харчування втрачено 255 млн років здорового життя, це становить 16% від DALY серед дорослих усього світу", - додала Супрун.
Новини по темі: Супрун розвінчала міф про дорожнечу здорового харчування
Для того щоб не стати жертвою неповноцінного харчування, в. о. міністра охорони здоров'я радить споживати не менше 200-300 грамів фруктів в день. Вона зазначила, що більшість людей виконує лише третину норми - 94 грами, а це дуже невелике яблуко.
Крім того, затверджена норма цільнозернових продуктів повинна становити 100-150 грамів; солі варто споживати не більше 3 тис. мг в день, а краще ще менше; норма насіння і горішків в день дорівнює 16-25 грамів, а норма овочів - 290-430 грамів на день (це приблизно 5-7 середніх морквин).
"У 2017 році 11 млн, або 22% всіх смертей серед дорослих пов'язані з поганим харчуванням і недостатнім споживанням перерахованих вище продуктів. Причинами смертей стали серцево-судинні хвороби, рак і діабет. Для порівняння, у 2017 році від високого тиску померли 10,4 млн осіб, а з-за куріння - 8 млн", - підкреслила Супрун.
Новини по темі: Супрун порадила, як вести здоровий спосіб життя
Відзначивши важливість вираження, "ми те, що ми їмо", в. о. голови охорони здоров'я дала кілька рекомендацій, як поліпшити свій раціон. Серед них: зменшити споживання солі. "Вибирайте продукти з низьким вмістом солі, читайте етикетку - якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надлишковий вміст. Замініть сіль на прянощі і намагайтеся готувати вдома - це кращий спосіб контролювати кількість спожитої солі", - пояснила Супрун. вибирати цільнозернові продукти на заміну хліб з білої муки або батона. В. о. голови охорони здоров'я радить віддавати перевагу цільнозерновий борошна, хліба з цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини і макаронних виробів з борошна грубого помелу. є більше овочів і фруктів. Вибирати свіжі або заморожені фрукти, одночасно зменшуючи або уникаючи споживання овочів з вершковими соусами, смажених або панірованих, консервованих фруктів в сиропі, заморожених фруктів з доданими цукрами. не є багато цукру. За словами Супрун, середня добова норма доданих цукрів повинно бути не більше 32-50 грамів - це 5 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання - не додавати в чай або каву, якщо ж додавати, то не є додатково солодощі. контролювати розмір порції. Як стверджує в. о. голови охорони здоров'я, то, скільки людина є, так само важливо, як і те, що він їсть. Щоб зменшити ризики переїдання, Супрун рекомендує стежити за розміром порцій різних продуктів. Він може змінюватись в залежності від індивідуальних особливостей або харчових рекомендацій.
Раніше Супрун розповіла, як правильно їсти бутерброд з ковбасою.
Категория: Общество
Вбиває більше, ніж сигарети і високий тиск: Супрун розповіла про шкоду неповноцінного харчування